KÖPA CYKEL - GUIDE

Dags att köpa ny cykel? Ta hjälp av vår checklista!

 

1. Hur ska du använda din cykel? 
Börja alltid med att besvara den frågan så ärligt du kan. Bara för att kompisen eller grannen är nöjd med en sorts cykel så innebär det inte att det är den modellen som kommer att ge dig den största cykelupplevelsen.  


2. Dags att provcykla! 
Vi rekommenderar att du alltid provcyklar innan du bestämmer dig. Gärna flera modeller med olika egenskaper, antal växlar och rammodeller. Hos Tvåhjulsmästarna ser vi till att ställa in sadel och styre så att cykeln är anpassad för just dig. 


3. Bromsar
Testa alltid bromsarna. De flesta cyklarna för att inte säga i stort sett alla cyklar hos Tvåhjulsmästarna är utrustade med både fram och bakbroms. Tänk på att den mer en hälften av bromsverkan kommer från frambromsen. En del kan i början tycka att det är lite obehagligt att bromsa med frambromsen, då den tar lite mer direkt. 


4. Cykelns egenskaper 
Cyklar har olika egenskaper som svängradie, hjulbas osv, vissa är mer kvicka i styrning och acceleration medan andra är lite tryggare i sin approach. Vad föredrar du? 


5. Tillbehör
Vad behöver din cykel vara utrustad med? Pendlar du och behöver plats för en korg eller väska? Skjutsar du barnet till förskolan så rekommenderar vi en barnsits eller en cykelkärra. En pump och ett lagnings-kit rekommenderar vi alltid att ha med sig, man vet aldrig när oturen är framme. 


6. Personlig utrustning
Glöm inte att även du som cyklist kan behöva viss utrustning. Hjälm är självklart och finns i flertalet olika modeller. Många cyklister får en ännu större upplevelse med skor och pedaler som effektiviserar trampandet. Vi rekommenderar också alla som cyklar lite mer aktivt att alltid ha en liten första förbandsväska med sig om man råkar ut för en olycka.


7. Dags att bestämma sig
Vi rekommenderar att du alltid köper den cykel som just du upplever bäst och som uppfyller dina behov. Trots en lite högre prislapp så har du igen det i långa loppet. Räkna alltid med att din cykel skall hålla i minst 10 år om du servar den kontinuerligt.  


8. Köp din cykel i en fackhandel
Köp din cykel hos en riktig cykelhandlare med serviceverkstad, tänk på att en cykel köpt i fackhandeln alltid täcks av konsumentköplagen. Vissa cyklar kan också lämna mer generösa garantier. Fråga din Tvåhjulsmästarre vad som gäller innan du betalar. 

Stort lycka till med ditt cykelköp! / Tvåhjulsmästarna