Guide / Rätt utrustad för långlopp

Sommaren är på ingång och likaså motionsloppen! Egentligen finns det bara ett enda krav på personlig utrustning när du kör exempelvis Vätternrundan och det är så klart en godkänd hjälm. Nedan listar vi fler bra att ha produkter.

# Cykelskor och pedaler
Självklart är ett par landsvägsskor med ett par landsvägspedaler den kombination som är mest lämpade under Vätternrundan. Men även ett par Mountainbikeskor med med så kallade spd-pedaler är ypperligt alternativ. Båda dessa alternativ är av typen att skorna sitter fast i pedalerna. Men om Du är ny som cyklist och känner dig osäker på att ”klicka fast” dig i pedalerna så är cykelskor (undvik i detta fall landsvägsskor) och dina vanliga pedaler ett mycket bättre alternativ än ett par gymnastikskor.

PD-R540-LA_zz_zz_zz_zz_zz_L_S1.jpgSH-RP301_S_S1.jpg

# Hjälm
Som sagt så är hjälm ett krav för att överhuvudtaget få starta! Glöm inte att cykelhjälmar är en färskvara och att rekommendationen är att man kasserar hjälmar som är äldre än 3-5 år. Är Du i behov av en ny cykelhjälm så rekommenderar vi att Du köper en hjälm med ett inbyggt rotationsskydd här är MIPS det mest beprövade och vanligaste systemet. 

Giro_H_SavantMIPS_MatteBlackWhite_34.jpg

# Cykelbyxor
Allra bäst sitter ett par byxor med hängslen, så kallade bibs. Självklart så är ”paddingen” (stoppningen du sitter på) det som gör en cykelbyxa just till en cykelbyxa. En cykelbyxa bärs alltid som ett förstaplagg, Du ska alltså inte använda underkläder under cykelbyxan, allt för att inte riskera att Du får skavsår. 

11111704_021.jpg

# Cykeltröja
Självklart kan inte ens den bästa cykeltröjan transportera svett bättre än en lika bra funktionströja för tex löpning. Men en cykeltröja har ju många andra fördelar än sin jämlike gjord för löpning. Cykeltröjor är för det första sydda för att sitt bra för den som intar en cykelposition, cykeltröjor är normalt utrustade med ett antal fickor på ryggen där man kan förvara gels och andra produkter man vill ha med sig under cykelturen. 

# Arm/Benvärmare
Praktiska tillbehör som går väldigt lätt att rulla ner och snabbt ta av sig när dom inte längre behövs. Åker Du Vätternrundan utan krav på att komma i mål så fort som möjligt så går det utmärkt att använda ett par löpartights utanpå dina cykelbyxor 

# Chamoiskräm
Rumpsalva, Byxfett mm mm… Kärt barn har många namn. Chamoiskrämen hjälper dig att slippa skavsår, infektioner och andra otrevligheter när du behöver sitta länge i sadeln. 

# Regnkläder
Blött och kallt väder är förstås ingen höjdare under längre lopp. Oavsett om du genomför loppet i full fart eller under lugnare former så är det ofrånkomligt att det kommer krävas fysiskt ansträngning. Av den anledningen är det viktigt att välja regnkläder som andas så att det inte blir för täta, svetten måste få möjligheten att transporteras bort. 

Varmt välkommen till din Tvåhjulsmästare, vi hjälper dig!