Guide / Rätt utrustad för långlopp

Ska du cykla långlopp? Här kommer ett gäng smarta produkter för dig som cyklist som underlättar utmaningen.

# Cykelskor och pedaler
Självklart är ett par landsvägsskor med ett par landsvägspedaler den kombination som är mest lämpade under exempelvis Vätternrundan. Men ett par mountainbikeskor med så kallade spd-pedaler är också ett bra alternativ. Båda dessa alternativ är av typen att skorna sitter fast i pedalerna. Om du är ny som cyklist och känner dig osäker på att ”klicka fast” dig i pedalerna så är ett par cykelskor (undvik i detta fall landsvägsskor) och dina vanliga pedaler ett mycket bättre alternativ än ett par gymnastikskor.

Till skor >>
Till pedaler >>

# Hjälm
Hjälm är oftast ett krav för att överhuvudtaget få starta, kolla vad som gäller! Glöm inte att cykelhjälmar är en färskvara och att rekommendationen är att man kasserar hjälmar som är äldre än 3-5 år. Är Du i behov av en ny cykelhjälm så rekommenderar vi att Du köper en hjälm med ett inbyggt rotationsskydd här är MIPS det mest beprövade och vanligaste systemet. 

Till hjälmar >>

# Cykelbyxor
Allra bäst sitter ett par byxor med hängslen, så kallade bibs. Självklart så är ”paddingen” (stoppningen du sitter på) det som gör en cykelbyxa till just en cykelbyxa. En cykelbyxa bärs alltid som ett förstaplagg, du ska alltså inte använda underkläder under cykelbyxan, allt för att inte riskera mindre angenäma skavsår. 

# Cykeltröja
Självklart kan inte ens den bästa cykeltröjan transportera svett bättre än en lika bra funktionströja för tex löpning. Men en cykeltröja har ju många andra fördelar än sin jämlike gjord för löpning. Cykeltröjor är för det första sydda för att sitt bra för den som intar en cykelposition, cykeltröjor är normalt utrustade med ett antal fickor på ryggen där man kan förvara gels och andra produkter man vill ha med sig under cykelturen. 

# Arm/Benvärmare
Praktiska tillbehör som går väldigt lätt att rulla ner och snabbt ta av sig när dom inte längre behövs. Cyklar du Vätternrundan utan krav på att komma i mål så fort som möjligt så går det utmärkt att använda ett par löpartights utanpå dina cykelbyxor 

# Chamoiskräm
Rumpsalva, byxfett, kärt barn har verkligen många namn! Chamoiskrämen hjälper dig att slippa skavsår, infektioner och andra otrevligheter när du sitter länge i sadeln. 

# Regnkläder
Blött och kallt väder är förstås ingen höjdare under längre lopp. Oavsett om du genomför loppet i full fart eller under lugnare former så är det ofrånkomligt att det kommer krävas fysiskt ansträngning. Av den anledningen är det viktigt att välja regnkläder som andas så att det inte blir för täta, svetten måste få möjligheten att transporteras bort. 

För mer tips och råd, kontakta din lokala Tvåhjulsmästare!