Peppa igång cykelåret med vår träning- och tävlingsexpert!

Äntligen premiär för Oscar Ek att göra entré hos Tvåhjulsmästarna. Under hela året kommer Oscar att tipsa och guida oss inom främst cykelträning- och tävling. Men också hur man som småbarnsförälder får ihop träningstimmarna. Häng med!


Hej, 

Jag heter Oscar Ek och har fått möjlighet att skriva om träning, tävling inom framförallt cykling och livet som aktiv småbarnsförälder med heltidsjobb genom Tvåhjulsmästarna. 

Jag gillar att dela med mig av min kunskap kring tävling, träning och hur man får ihop vardagen. De senaste åren har jag varit engagerad som tränare/ledare i olika sammanhang för aktiva i alla olika åldrar. Idag är jag framförallt engagerad som tränare i Guided Heroes som erbjuder personlig träningsplanering inom de flesta konditionsidrotter samt sim-, löp- och fotbollstränare i olika lokala föreningar. Under de senaste åren har jag också varit ledare på Svenska Triathlonförbundets triathlonveckor i samarbetet med Apollo, för barn, ungdomar och vuxna.

IMG_0310.JPG

Sedan två och ett halvt år tillbaka bor jag tillsammans med fru och tre barn i Mölndal, Göteborg där jag jobbar som projektledare. Jag är uppväxt i ett litet samhälle utanför Östersund och konditionsidrott har alltid varit en stor del av mitt liv. Under de senaste åren har det framförallt varit triathlon om varit min huvudfokus men cykling, swimrun, multisport, skidåkning har är en del av träning och tävling Jag brukar kalla mig själv för en ambivalent konditionsidrottare. Om någon föreslår en utmanande tävling, oavsett form så hänger jag oftast på.

Sommarsäsongen är fortfarande några månader borta men det är bra att använda de sista vintermånaderna till att planera säsongen och börja komma igång med träningen. Kanske har året stora mål redan varit inbokad sedan länge, som till exempel Vätternrundan, men förberedelserna och vägen dit är inte bestämd. Tävlingskalendern för 2020 börjar fyllas på med större och mindre lopp och ett tips är att redan nu börja titta på lokala lopp som kan pass att genomföra som förberedelser. Något lite kortare lopp under inledningen på loppet men även något lite längre som ett sista genrep i början av sommaren. 

Många motionscyklister har uppehåll från cyklingen under höst och vintern. Landsvägssäsongen är fortfarande några månader bort men det går träna cyklingen utomhus redan nu, framförallt med MTB eller Cyclocross. För den som vill vänta med utecyklingen till våren så är spinning eller cykling inne på trainer ett bra alternativ för att komma igång. De senaste åren har cykling i virtuell miljö, till exempel Zwift, där man kan cykla med sina vänner, tävla och hitta färdiga planeringar och cykelpass blivit oerhört populärt. 

För min egen del har jag inte några större tävlingar inplanerade under säsongen utan kommer att köra lite mer mindre tävlingar inom triathlon, lvg-cykling, MTB och swimrun. Jag satsade ganska hårt under förra året på Vätternrundan, Ironman 70.3 European Championship och Ironman Kalmar och känner att det är dags för ett mellanår utan större mål utan fokus på träning och att ha kul.

Jag ser fram emot att få dela med mig av min kunskap och erfarenheter och hoppas att ni kommer tycka att det är intressant läsning.

 

/ O