Ironman - Träning, energi och planering med Oscar Ek

Oscar Ek, aktiv cyklist, triathlet och träningscoach som i år ska genomföra sin andra Ironman. Här ger han dig sina 3 bästa tips och förklarar varför en tempocykel är att föredra.


Till helgen går Ironman* Kalmar av stapeln och vi har träffat Oscar Ek som ska genomföra sitt andra Ironman nu på lördag. Oscar bor tillsammans med sin fru Lindakatarina och tre barn i Mölndal, Göteborg där träning i alla olika former står högt i kurs. Men cykling har under senare år fått en alltmer betydande roll. Oscar är sedan ett år tillbaka coach i Guided Heroes, där han hjälper motionärer som vill utvecklas och nå bättre resultat genom träning, kost och planering. Ifjol cyklade han Cape Epic i Sydafrika, även kallat mountainbikens Tour de France.  

Hur känns det så här dagarna innan genomförandet av Ironman? 
Det känns bra, förberedande tävlingar har gått enligt plan och jag känner mig i fas. Däremot har jag haft semester som har spenderats i svenska och norska fjällvärlden, så simning och cykling har fått vänta. 
Det som oroar lite är så klart vädret på själva tävlingsdagen, blir det väldigt blåsigt kan simningen bli tuff.

Oscars tre bästa tips inför Ironman:

  1. Man måste ha med sig att en lång dag väntar och därför är det viktigt att man behärskar sig och sparar på energin. Trots att man känner sig som stålmannen när man slänger sig upp på cykeln efter simningen är det viktigt att spara på krafterna, och inte gå på rött.

  2. Löpningen är utslagsgivande, här är det viktigt att man har en plan och håller sig till den. Försök springa hela vägen och undvik för mycket stopp. När du börjar bli trött så gå genom vätskestationerna men försök springa mellan dem. Blir det för mycket gå och stopp tappar man rytmen och tiden rinner iväg.

  3. Energi! Dagen är som sagt lång och du behöver kontinuerligt fylla på. Många gör misstaget att inte äta och det får tråkiga konsekvenser. Börja redan direkt på cykeln, vänta inte för länge med energiintaget. Viktigt är också att testa sig fram under träning och förberedande tävlingar vad kroppen klarar och mår bra av.

Vilken cykel är att föredra? Landsväg eller tempo? 
Tempocykel är att föredra på ett Ironman om man vill vinna tid, eftersom du kommer ner i en vindmässigt bra position, en så kallad aerodynamisk sittställning. På ett Ironman kör du helt själv och inte i klunga som på landsvägscykling där man kan ligga på rulle och dra nytta av lägre vindmotstånd bakom andra cyklister.

Vad är de största skillnaderna mellan en tempocykel och en landsvägscykel? 
Geometrin och sittställningen skiljer på en tempocykel, du kommer ner i en liggande position vilket ger mindre luftmotstånd och en högre fart när man kör själv. Det ställer dock högre krav på rörlighet och cykeln är inte lika kontrollerbar. Går du i tankarna att byta från landsväg till tempo är det viktigt att du gör det i god tid innan du ska delta i en tävling så att du känner dig bekväm med cykeln och dess funktion. Det finns också möjlighet att införskaffa så kallade tempopinnar. Dessa monteras på landsvägscykeln och medför att du får en sittställning som liknar tempocykelns.


Tack Oscar för pratstunden, vi önskar dig och alla startande i Ironman Kalmar 2019 all lycka! 

/Tvåhjulsmästarna


*Ironman är en triathlontävling som innefattar 3,86 km simning, 180,2 km cykling och 42 195 m (ett maraton) löpning.
Läs mer: https://www.ironman.com