Året runt cyklist - Javisst!

Cykla året runt? Självklart.


Tvåhjulsmästarna har alla förutsättningar att hjälpa dig att bli en tryggare och säkrare höst- och vintercyklist. Det handlar mycket om att dressa om både dig och cykeln för att möta hösten och vinterns kyligare klimat och trixigare väglag.  

Klä dig rätt

Lager 1
Närmast kroppen rekommenderar vi att bär ett syntet eller ullplagg om det är riktig kallt som transporterar bort fukten. Bomullsplagg är inte ett alternativ då det absorberar fukten och lämnar kroppen blöt och kall.

Lager 2
Här gäller det att välja ett plagg som tar upp fukten utan att släppa ut kroppsvärmen. Välj ett plagg i ull eller exempelvis fleece, som andas och släpper ut fukten 

Lager 3
Till sist bär du ett plagg som skyddar mot yttre vind och väta samt ser till att kroppsvärmen inte ventileras ut. Ett vanligt membran som skyddar och som samtidigt andas är exempelvis GoreTex. Handskar & skor

Det är viktigt att skydda både händer och fötter då köldeffekten vid cykling ökar märkvärt. Vi erbjuder produkter speciellt anpassade för cykling.

Hjälm & mössa
Att använda en alltför tjock mössa under hjälmen är inte att rekommendera. Hjälmen skall alltid sitta tajt mot huvudet för att ge fullgott skydd om olyckan skulle vara framme. Det finns specifikt framtagna värmande och vatten- och vindavvisande mössor som är anpassade att bära under hjälmen.

Till vinteruttrustning>>

Reflex & belysning
Kläder med reflekterande material är en bra livräddare samt minst en riktigt bra pannlampa för att vara på den säkra sidan. Se till att lampan tillgodoser både behovet av att synas och att se väglaget när du cyklar, oavsett om du cyklar i miljö utan eller med gatubelysning.

Till belysning>>


Vinterrusta cykeln 

Vi rekommenderar alltid att skifta till dubbdäck på din cykel vintertid. Både fram och bak för optimal säkerhet. Dubben biter väldigt bra på både snö och is och förhindrar onödiga olyckor. 

Säker cykling med rätt belysning och reflexer
Det finns olika typer av belysning anpassad för olika typer av cykling. Men det som gäller enligt lag är vitt/gult ljus framtill och rött alternativ blinkande rött baktill.

En cykel måste vara utrustad med reflexer i följande färger: 

  • Vit framtill
  • Vit eller gul på sidorna
  • Röd baktill

Viktigt är att tvätta av din cykel då och då, på vintern utsätts cykeln mer än vanligt för smuts som kan skada cykelns komponenter. Se även till att kedjan är välsmord och att du checkar av lufttrycket i däcken. 

På transportstyrelsens hemsida kan du läsa vad din cykel behöver för att uppfylla lagkraven: 

Cykla lagligt>>

Stort lycka till med året-runtcyklingen!