STORIES / THM ÖSTERSUND

I Östersund finns en av Jämtland/Härjedalens största cykelbutiker, Söder Sport. Med en yta på 660 kvadratmeter så är det nästintill omöjligt att hitta en yta som inte andas cykel. Bakom spakarna hittar vi far och son, Kenneth och Niklas Sundberg tillsammans med Olle Salomonsson och Kalle Johansson.


Välkommen till Söder Sport

(Bild: Fr. vänster Niklas Sundberg, Kalle Johansson, Olle Salomonsson och Kenneth Sundberg.)


Cykel och serviceverkstad i fokus

Butiken började sin historia redan 1954 och Kenneth är den tredje i ägarledet. Butiken har efter Kenneths övertag 1991 dirigerats om en hel del. I begynnelsen fanns ett större sportrelaterat sortiment. Men det fick tidigt stryka på foten och butiken blev med tiden en renodlad cykelbutik med fullfjädrad serviceverkstad.  

-Servicen är otroligt viktig och inger ett starkt förtroende till våra kunder. Det är så mycket slit och släng idag. Saker går faktiskt att laga. Vilket gynnar både plånbok och miljö säger Niklas. 

Niklas började arbeta fulltid 2004 i butiken efter avslutade studier och har alltid triggats av att laga prylar, likt sin far. Han berättar om barndomen och pappa Kenneths brinnande intresse för att meka och ta-isär elektronik bara för att se hur det hela hängde ihop. 

-Jag kommer ihåg när pappa mekade med en radiobandspelare som inte fungerade. Men han gick bet, vilket inte hände särskilt ofta. Tills han insåg att problemet var så simpelt som en nedtryckt pausknapp!


Stora på elcykel 

Elcykel har blivit lite av ett signum för Söder Sport. Under 2018 sålde de nästan hälften av de 818 enheter som registrerats för elcykelpremie i hela Jämtland/Härjedalen. Det säger en del.

-Det är egentligen inget nytt för oss. Så klart har försäljningen fått en extra skjuts i samband med elcykelpremien. Men vi har sålt elcykel sedan 1998 och jag törs säga att vi kan elcykel. Både på ett produkt- och servicemässigt plan säger Kenneth. 


Viktigt att hålla hög kvalitet

Kenneth och Niklas har en skön far och son jargong. De har dock inte alltid dragit jämnt men har under åren växt tillsammans och accepterat varandras tänk och sätt att arbeta. Vilket också resulterat i en komplett cykelbutik med ett noga utvalt produktsortiment. De båda poängterar hur viktigt det är gentemot kund och sig själv att sälja cyklar, tillbehör och service som håller hög kvalitet. 

-Vi står helhjärtat för det vi säljer och vår ambition är att följa kunden under hela resans gång och cykelns livstid i form av service, byte av delar och tillbehör avslutar Niklas.